Amedeo
SYMBIOSYS OF
PURPOSE & STYLE
Follow us

Search

Slow Fashion
  -    -  Slow Fashion

SLOW FASHION

Fast fashion is tegenwoordig de norm. Waar we voorheen jaren deden met een kledingstuk wisselt de mode nu meerdere keren per seizoen. We zijn niet meer gewend om kleding te vermaken of te repareren. Als vroeger de mode veranderde werd kleding bewaard of vermaakt tot een nieuw kledingstuk. De twee delen van de tentoonstelling Slow Fashion in het Dordrechts Museum laten zien hoe het fenomeen slow fashion destijds gebruikelijk was. En dat we daar tegenwoordig nog wat van kunnen leren. Waarom zouden we niet terugkeren naar een kleinere garderobe met tijdloze mode van goede kwaliteit, die niet seizoen- of trendgebonden is? Net als vroeger.

Voor het eerst in vijftig jaar toont het Dordrechts Museum zijn uitgebreide modecollectie. Van een zeldzame 18de-eeuwse Japonsche rok, een opvallende 19de-eeuwse Schotse ruit japon tot een flapper dress uit de jaren ’20. Een selectie van 50 topstukken laat de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling Slow Fashion toont hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding; bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. Slow Fashion laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn.

 

REMAKE STUDIO

In de speciaal voor deze tentoonstelling ingerichte REMAKE STUDIO laat Wereldwijven ateliers zien hoe je, door het bewerken van stoffen, kleding een ander aanzien kunt geven. Tijdens diverse workshops* kunnen bezoekers, onder begeleiding van Wereldwijven ateliers, zelf een gekoesterd kledingstuk een tweede leven geven.
Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Dordrechts Museum.

* De activiteit zelf is gratis. Volwassenen betalen de reguliere entreeprijs voor het museum. Museumkaarthouders en kinderen t/m 18 jaar hebben gratis museumentree. Je hoeft je hier niet voor aan te melden.

 

toelichting foto:

Slow Fashion

credits: Dordrechts Museum
model: Arantxa Oosterwolde
mannequinage: Rosalie Sloof en Floor van der Plas
visagie & haar: Kimberly van Hoorn
fotograaf: Marie Cecile Thijs